Växla Nav
Min kundvagn

Göteborgs lär hela Sverige att minska matsvinnet

2019-05-06

Göteborgsmodellen för mindre matsvinn

I januari 2017 började Göteborg tillämpa en modell för mindre matsvinn och på bara 2 år har staden lyckats halvera mängden slängd mat - en minskning med nästan en miljon portioner per år. I artikeln här kan ni läsa mer om deras initiativ.

Modellen har börjat sprida sig och används redan av många kommuner i Sverige. Men nu när det är dags för Livsmedelsverket att ta fram en Sverigemodell för minskat matsvinn så kommer man använda sig av Göteborgs Stads modell.

Göteborgsmodellen har tagits fram i samarbete med Kretslopp och vatten och består av nio kapitel om åtgärder och aktiviteter som kan handla om allt från planering av meny och inköp till servering och tillvaratagande av rester. Hela modellen finns som pdf här. Men här är de nio kapitlen som modellen består av:

  1. Mät och följ upp
  2. Menyplanering
  3. Portionsberäkning
  4. Rapportering av frånvaro och närvaro
  5. Inköp
  6. Förvaring
  7. Tillagning
  8. Servering
  9. Ta vara på rester

Meal Makers tycker detta är ett superbra initiativ av Göteborgs Stad och även Livsmedelsverket som valde detta som en modell för hela Sverige och vi håller verkligen tummarna för att resultatet för hela Sverige ska lyckas lika bra.

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Team Meal Makers