Växla Nav
Min kundvagn

Reportage i Göteborgs-Posten

2019-02-18

Repotage i Göteborgs-Posten

Påvelundsköket är med i ett pilotprojekt för att minska matsvinn. Genom en digital plattform köper de in varor som annars faller bort, på grund av felmärkningar eller utgångsdatum. – Alla vanliga regler vi har måste följas, säger Louise von Bagh Bäckström, köksmästare på Påvelundsköket.

Pilotprojekt i köket ska minska skolans matsvinn

Sedan april månad har Påvelundsköket haft ett pilotprojekt ihop med Meal Makers, en digital plattform, som för samman leverantörer och kök för att minska matsvinn.

De drygt 3 200 måltider som tillagas i Påvelundsköket varje dag har sedan dess haft inslag av oliver, kokosmjölk och fisk, varor som annars skulle fallit bort på grund av att de varit felmärkta eller närmat sig utgångsdatumet.

– Här är vi med att minska matsvinnet i samhället i stort, säger Philippa Jacobs, enhetschef för måltidsverksamheten i västra Göteborg, om projektet.

Anpassar inköp efter meny

Påvelundsköket ändrar vanligtvis inte sin meny på grund av vad som finns tillgängligt hos Meal Makers, utan istället anpassas inköpen efter den matsedel som redan satts. Men ibland görs undantag, exempelvis när ett parti lax om 360 kilo fanns tillgängligt och nu kommer att levereras till skolköket under nästa vecka.

– Det är inget fel på laxen, den är bara felmärkt och då vet de att det är en sån produkt som vi kan använda, berättar Louise von Bagh Bäckström, köksmästare i Påvelundsköket.-"De som har svart bälte i att rädda mat"

Christian Petterson, en av grundarna till det Uddevallabaserade företaget Meal Makers, tycker att det har skett en förändring i attityden kring matsvinn.

– Jag har varit med om problematiken att man ofta har fått slänga mat och att det inte har funnits något bra sätt att kommunicera ut det till dem som kan använda den, som kockar, skolor och restauranger. Det är de som har svart bälte i att rädda mat och kan hitta på kreativa rätter.

Pågår till årsskiftet

Pilotprojektet mellan Påvelundsköket, Matlandet i Lundby och Meal Makers är det första i sitt slag i Göteborg och pågår fram till årsskiftet. Sedan kommer det hela att utvärderas och eventuella upphandlingar att ses över.

– Vi vill gärna att det ska funka, därför tittar vi på vad som finns att köpa in och vad som passar för oss. Vi tycker att det känns som en väldigt bra insats för miljön, menar Philippa Jacobs.

Läs hela artikeln här.

Team Meal Makers