Växla Nav
Min kundvagn

Tips för att minska matsvinnet

2019-04-25

Tips för att minska matsvinnet

I Sverige slängs ungefär 1.3 miljoner ton matavfall varje år vilket blir ett genomsnitt på ungefär 129 kg matavfall per person, vilket är otroligt mycket! Men tillsammans kan vi göra skillnad, därför kommer vi dela med oss av några enkla tips som DU kan använda dig av i din vardag.

I hemmet:

  • Ha koll på din mat hemma! Gå igenom kylskåp och skafferi ofta så du vet vad du har hemma och vad som har kort datum som borde användas snart.
  • Titta, känn, lukta och smaka på maten även om bäst före-datumet varit, maten brukar hålla sig längre än vad som står på förpackningen.
  • Minska matsvinnet
  • Se överblivna rester som en bonus! Överbliven mat kan bli en perfekt matlåda eller kanske en helt ny maträtt? Här är några tips hur du kan ta till vara på dina rester:
    • Gör en plockmåltid (tapas) av flera små rester.
    • Använd rester till en omelett eller pyttipanna, där det mesta funkar att använda. T.ex. potatis, pasta, kött, korv, pålägg eller grönsaker m.m.
    • Skrumpna grönsaker som morötter, broccoli eller paprika går alldeles utmärkt att använda i köttfärssåsen, grytor, soppor, gratänger eller pajer.
    • Ta vara på frukt som börjar bli gammal, antingen släng ihop det till en god fruktsallad eller frys in det för att sedan kunna använda det till en smoothie.
    • Spara den tråkiga ostkanten och riv den så kan du frysa in den för att sedan kunna använda den till gratänger, pajer, pizza eller annat.

I butiken:

Minska matsvinnet
  • Så enkelt tips men ändå så enkelt att glömma av, PLANERA dina inköp. Kolla igenom innan du åker och handlar vad du verkligen behöver och vad du har hemma sedan innan. Så du inte köper massa i onödan som du sedan inte använder… Inköpslistor är en toppengrej!
  • Köp mat med kortare datum! Om du ändå vet att du kommer äta maten inom en snar framtid, så varför inte göra en insats för miljön? Genom att köpa mat som har lite kortare bäst före-datum gör du en god insats för miljön.
  • Även frukt och grönsaker som börjar bli lite fläckiga eller skröpliga som fortfarande går bra att använda men som folk är rädda att köpa, genom att köpa dessa gör du också en väldigt god gärning för miljön så att butiken sedan slipper slänga detta.

På restaurangen:

Minska matsvinnet
  • Om du inte orkar äta upp all mat du blir serverad, fråga om du kan få med dig en doggy-bag hem så du istället kan äta upp det när du vill. På det viset bidrar du även till restaurangens minskade matsvinn eftersom dom hade varit tvungna att slänga det annars.
  • Om det är en buffé som serveras ta då hellre bara små portioner åt gången, så kan du gå tillbaka och hämta mer av just dina favoriter och känna efter om du verkligen orkar äta mer.
  • Vet du sedan innan att restaurangen brukar servera stora portioner som du aldrig komma orka äta upp? Be om att få en mindre portion!

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Team Meal Makers